Wandtapijt in opdracht

Jolanda Linssen

De Rotterdamse kunstenares Jolanda Linssen heeft een prachtig wandtapijt ontworpen van maar liefst 5,5 meter hoog! Voor de realisatie heeft ze de samenwerking gezocht met Fair Fabrics. Het wandtapijt is onlangs officieel onthult in Basisschool IKC De Lis in Rotterdam en mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad.

Fair Fabrics wandtapijt in opdracht

Marokko

Het wandtapijt is handgeknoopt door één van de vakateliers van Fair Fabrics, in centraal Marokko. In een eerder stadium hebben de weefsters gewerkt aan een sample tapijt, zodat Jolanda de volgende stap in het ontwerpproces kon maken.

Daarop zijn Jolanda en Karin van Fair Fabrics samen naar de Atlasbergen afgereisd om het uiteindelijke ontwerp te bespreken. Maar ook om kennis te maken met de weefsters, meer te leren over het weefambacht en de leefomstandigheden. Ook bezochten we samen met de weefsters de lokale wolmarkt om de definitieve kleuren af te stemmen.

Droom en Daad

Stichting Droom en Daad heeft tijdens de COVID-19 pandemie een snelloket voor kunstprojecten geopend; het Makersloket. Hiermee hebben ze tientallen Rotterdamse kunstenaars een hart onder de riem gestoken door een directe financiële impuls te geven. Eén van de makers die een bijdrage heeft gekregen uit het Makersloket is beeldend kunstenaar Jolanda Linssen. 

Sociaal ondernemen

Tijdens het project werd ook een manier gezocht om de verbinding tussen de makers en de eindgebruikers dichter bij elkaar te brengen. Zo is er afgelopen periode het lesprogramma HANDwerk aan de school De Lis aangeboden, waarbij het ambacht centraal stond en de kinderen ook uitgebreid kennis hebben gemaakt met het weefambacht.

Namens Fair Fabrics heeft Karin de leerlingen kennis laten maken met sociaal ondernemen. De kinderen uit de klas begrepen na afloop dat het natuurlijk niet de bedoeling is dat er in Marokko bijvoorbeeld kinderen aan de tapijten weven en ook dat volwassenen dat ook niet van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat moeten doen.

De eerste reactie van de kinderen van De Lis bij de onthulling van het wandtapijt in hun school.