ONDERHOUDSADVIES

Alle producten uit onze fairtrade collectie zijn handgemaakt. Het onderhoud is niet bijzonder ingewikkeld. Toch geven wij u graag wat advies, zodat u zo lang mogelijk plezier heeft van uw aankoop.

Wol

In veel producten uit de collectie van Fair Fabrics wordt wol gebruikt. Wol heeft van nature een vuilafstotende werking door de vettige laag van de schapenvacht. Stofzuig het product regelmatig. Gebruik hierbij het platte mondstuk, nooit de roterende borstel. Luchten in de buitenlucht houdt de wol fris.

Reinig de wol alleen als het niet anders kan. Dep vlekken met een licht vochtige doek – niet wrijven. Het product kan ook in de mist of in een vochtige badkamer worden gehangen. Of besproei de vlek met een plantenspuit.

Gebruik zo min mogelijk zeep en doe de handwas op maximaal 30 graden. Niet laten weken, dan vervilt de wol. Nooit uitwringen, maar uitknijpen. En goed naspoelen, zodat er geen zeepresten achterblijven. In de winter kunt u tapijten ook in de sneeuw reinigen door ze er even op te leggen. Niet te lang, want dan bevriezen de vezels. In alle gevallen de wol goed laten drogen.

Indien nodig kan het product worden gereinigd bij een specialist. Meld duidelijk dat het product van wol is gemaakt.

Aardewerk en  glas

Ons aardewerk kan in de oven, magnetron en afwasmachine.

Tafellinnen

Het tafellinnen dat te verkrijgen is via de webwinkel van NRC Handelsblad kunt u in de machine wassen op maximaal 60 graden (programma delicate was). Na de eerste keer wassen zal er maximaal 2% krimp zijn. Niet bleken, niet centrifugeren en bij voorkeur apart wassen.

Mocht u met de hand wassen dan niet uitwringen en niet borstelen. Bij eventuele vlekken kunt u het beste eerst inweken.

Vilt

In het algemeen geldt bovenstaande ook voor vilten producten. Verder kan vilt soms wat gaan pillen, dat zegt niets over de kwaliteit van de gebruikte wol. Een beetje ‘terugpillen’ kan geen kwaad.

Katoen en zijde

Onze producten van katoen en plantaardige zijde worden met de hand geweven. U kunt uw aankoop het best zo min mogelijk wassen. Reinig vlekken door met een vochtige doek te deppen; niet boenen of poetsen. Als het noodzakelijk is kan het product apart worden gewassen op 30 graden, liefst met zo min mogelijk wasmiddel. Gebruik geen wasverzachter of bleekmiddel en stop het ook niet in de droger.