Fair Fabrics geselecteerd voor OBJECT Rotterdam

Van 20 tot en met 22 mei staat het monumentale HAKA-gebouw in Rotterdam opnieuw in het teken van inspiratie en innovatie tijdens de 10e editie van designbeurs OBJECT Rotterdam. Interieurliefhebbers en designprofessionals kunnen elkaar eindelijk weer fysiek ontmoeten. 

OBJECT is een platform voor interieurinspiratie, innovatieve designlabels en limited editions van gevestigde en opkomende ontwerpers. Er is een mix te zien van product, meubel, mode, licht en grafisch design. 

1 van de tapijten die te zien zal zijn tijdens OBJECT in de maak

Bij elke editie van OBJECT wordt de selectie ontwerpers zorgvuldig samengesteld door directeur Anne van der Zwaag, waarbij wordt gezocht naar een balans tussen commerciële en conceptuele ontwerpen. Fair Fabrics is trots om wederom onderdeel te kunnen zijn van deze designbeurs en is te vinden op de 4e verdieping met de presentatie ‘The Language of Weaving’. En extra feestelijk want net als Fair Fabrics, viert ook OBJECT een 10 jarig jubileum!

Ontwerp je eigen tapijt

Bezoekers kunnen tijdens OBJECT een eigen tapijt ontwerpen dat vervolgens wordt handgeweven door een Tunesisch vakatelier. De presentatie “The Language of Weaving” laat met meerdere grote tapijten zien hoe de Berberse symboliek van de vakwevers dient als bijzonder communicatiemiddel.

Foto: Frank Hanswijk

Berberwevers zijn vakspecialisten met jarenlange ervaring, maar ook vaak analfabeet. Ze verwerken belangrijke gebeurtenissen en ervaringen via symbolen en kleuren in het tapijt dat ze weven.

 

De makers van de ‘Language of Weaving’-collectie in het vakatelier in Tunesië

Berber symboliek

De ontwerpen zijn intens persoonlijk en moeten met zorg worden geïnterpreteerd. Ze werken vaak met de symbolen liefde, natuur, geboorte en geluk. Maar ook verhalen in de vorm van persoonlijke overtuigingen en het leven op het platteland zijn verwerkt in de tapijten. De vormentaal omvat bijvoorbeeld magische getallen en vierkanten, verzen uit de Koran, Arabisch schrift, geometrische vormen, evenals verwijzigingen naar het dieren- en plantenrijk.

Foto: Frank Hanswijk

De geschiedenis van Berber-motieven gaat honderden jaren terug in de tijd. Het is niet bekend of de vroegste ontwerpen werden gebruikt op het lichaam in de vorm van tatoeages, of op materiële voorwerpen zoals bijvoorbeeld tapijten, leren voorwerpen of houtsnijwerk. De lange traditie van deze vormtaal is echter nog steeds een integraal onderdeel van de cultuur van Noord-Afrikaanse landen en niet alleen in de regio’s met een Berber-meerderheid.

1 van de vakweefsters laat een eerste sample zien van de collectie ‘The Language of Weaving’.

The Language of Weaving

Met het project ‘The language of weaving’ willen we onderzoeken of we een geschikte manier kunnen vinden om nog beter te verbinden tussen eindgebruiker en maker.  Door meer inzicht te geven in deze vormentaal, heffen we grenzen op en kunnen we de culturele identiteit beter lezen en begrijpen. The Language Of Weaving is geen wetenschappelijk onderzoek, maar een manier om op gelijkwaardig niveau de werelden aan elkaar te verbinden en inzichten uit te wisselen.

Verschillende (oude) collectie tapijten van Fair Fabrics

Concept & design ‘The Language of Weaving”: Karlijne Brand in samenwerking met Fair Fabrics.

Bezoek Fair Fabrics tijdens OBJECT

The Language of Weaving is te zien tijdens OBJECT Rotterdam 2022
HAKA-gebouw | Vierhavensstraat 38-42 | Rotterdam
Vrijdag 20 tot en met zondag 22 mei 2022 | 10.00-18.00 uur

Tickets zijn online en aan de deur verkrijgbaar en kosten € 15,00, kinderen onder 12 jaar mogen gratis naar binnen. 
www.objectrotterdam.com
www.rotterdamartweek.info
Een ticket geeft gedurende de preview en beursdagen tevens gratis toegang tot de Euromast
www.euromast.nl

Foto: Frank Hanswijk

Foto: Frank Hanswijk