10 jaar impact

We kunnen het zelf bijna niet geloven, Fair Fabrics bestaat 10 jaar.

Het eerste bezoek aan een weefcoöperatie in de Marokkaanse Atlas bergen is de mooie start geweest van het verwezenlijken van onze dromen; samen groeien in het ondernemerschap door de lokale economie in onze productielanden op een eerlijke manier te stimuleren. 

Deze foto van Khadouj werd tijdens het eerste bezoek aan de Marokkaanse Atlas bergen genomen (2011).

Het ging allemaal niet vanzelf, maar dat is ook niet waarvoor we het doen. Het belangrijkste is dat we zoveel mogelijk impact maken. We willen een duurzame band met de makers opbouwen. Zo ontwikkelen we nieuwe interieurproducten, produceren de vakateliers tegen een eerlijke prijs én helpen we de makers op het gebied van ondernemerschap en professionalisering.

Designer Willemiek is samen met ‘mama’ aan het weven en laat ondertussen ook haar eigen ideeën op het weefraam zien (2018).

Taal- en cultuurverschillen maken het internationaal ondernemen extra avontuurlijk. Dat maakt soms ook dat je ingewikkelde dilemma’s niet perse op de meest zakelijke manier oplost, maar daarom zijn wij een sociale onderneming; winst is geen doel op zich, maar een middel om onze missie te bereiken. 

Terwijl we de verschillende coöperaties bezoeken worden we vaak met open armen thuis ontvangen door de weefsters, zo komen we op de meest afgelegen en vooral bijzondere plekken (2014).

En ja, wij kennen ook vele ups en downs. We zullen het jullie besparen, veel liever kijken we naar de toekomst waar nog een hoop eerlijke winst te behalen valt. Komende periode proberen we een nog grotere stabiele factor te zijn voor veel van onze ateliers, die geen gemakkelijke tijd hebben onder de omstandigheden van o.a. Covid-19. Veel ateliers hebben nauwelijks inkomsten met het wegvallen van het toerisme, dus onze missie is misschien nog wel actueler dan 10 jaar geleden. 

Dit lijkt een route naar het einde van de wereld, dit is echter de kilometers lange weg naar één van onze fijne coöperaties in de diepe bergen (2014).

Er staan veel mooie projecten op stapel en eigenlijk hebben niet eens fatsoenlijk de tijd om stil te staan bij deze mooie mijlpaal van 10 jaar Fair Fabrics.

We vieren ons jubileum graag samen, daarom hebben we gedurende ons jubileumjaar verschillende mooie en passende acties bedacht.

1 november starten we met de allereerste jubileumactie van 10 jaar Fair Fabrics. Binnenkort meer!

De huiskamers van de meeste weefster zijn vaak minstens zo kleurig als de tapijten die ze weven (2013).

Moncef en Karin in Tunis na afloop van een gesprek met Tunesische designer Chamseddine (2016).

De allereerste professionele fotoshoot met fotograaf Geert (2014).

Een gezamenlijke couscous maaltijd met de familie van de ‘president’ van de coöperatie (2015)

Geert in actie tijdens het fotograferen van een vloerkleed voor een klantbestelling (2021).

Oprichter van Fair Fabrics, Karin. Fotograaf: Kate Lewis voor TBE (2018).