The Language of Weaving wandtapijten

Afgelopen mei presenteerde Fair Fabrics de wandtapijten van haar nieuwste project ‘The Language of Weaving’ tijdens OBJECT Rotterdam. 

Vormentaal

Met dit project willen we onderzoeken of we een geschikte manier kunnen vinden om nog beter te verbinden tussen eindgebruiker en maker.  Door meer inzicht te geven in deze vormentaal, heffen we grenzen op en kunnen we de culturele identiteit beter lezen en begrijpen. The Language Of Weaving is geen wetenschappelijk onderzoek, maar een manier om op gelijkwaardig niveau de werelden aan elkaar te verbinden en inzichten uit te wisselen.

Detail photo credits: Frank Hanswijk

Vakspecialisten

Berberwevers zijn vakspecialisten met jarenlange ervaring, maar ook vaak analfabeet. Ze verwerken belangrijke gebeurtenissen en ervaringen via symbolen en kleuren in het tapijt dat ze weven.

De weefster van het atelier in Tunesië werken aan de presentatie.

Symboliek

De ontwerpen zijn intens persoonlijk en moeten met zorg worden geïnterpreteerd. Ze werken vaak met de symbolen liefde, natuur, geboorte en geluk. Maar ook verhalen in de vorm van persoonlijke overtuigingen en het leven op het platteland zijn verwerkt in de tapijten. De vormentaal omvat bijvoorbeeld magische getallen en vierkanten, verzen uit de Koran, Arabisch schrift, geometrische vormen, evenals verwijzigingen naar het dieren- en plantenrijk.

Photocredits: Pierre Banoori

Traditie

De geschiedenis van Berber-motieven gaat honderden jaren terug in de tijd. Het is niet bekend of de vroegste ontwerpen werden gebruikt op het lichaam in de vorm van tatoeages, of op materiële voorwerpen zoals bijvoorbeeld tapijten, leren voorwerpen of houtsnijwerk. De lange traditie van deze vormtaal is echter nog steeds een integraal onderdeel van de cultuur van Noord-Afrikaanse landen en niet alleen in de regio’s met een Berber-meerderheid.

Dochter en vader stempelen samen een nieuw ontwerp voor een wandtapijt. Photocredits: Maikel Jay

Online shop

Voor de eerste fase van het project hebben we samen met de wevers 4 tapijten ontwikkeld, waarbij de verschillende vormtalen, mogelijke technieken en diverse uitvoeringen zijn toegepast. Alle exemplaren uit deze 1e fase van het project zijn in onze online shop te koop, ze zijn allen zowel geschikt aan de wand als op de vloer.

Concept & design ‘The Language of Weaving”: Karlijne Brand in samenwerking met Fair Fabrics.

Licht en installatie : Marco Broeders Co2RO Ruimtelijk Ontwerp & Lichtwerk.

Designstudio Dark&Stormy aan het stempelen

Enkele ontwerpen voor wandtapijten door bezoekers van OBJECT 2022

Met stempels in de nieuwe vormentaal konden de bezoekers een eigen ontwerp stempelen. Photocredits: Lenny Oosterwijk