Ambachtelijke inkoop

Graag delen we een succesvol samenwerkingsproject tussen een Nederlandse designer en een weefcoöperatie in Marokko. Een bijzonder project met als resultaat een onderscheidend en vernieuwend wandtapijt, een prachtig stuk vakwerk.

“Fair Fabrics weet een netwerk aan betrouwbare vakmensen te vinden die aan de behoefte kan beantwoorden. We hebben bereik tot producten en producenten van over de hele wereld in opdracht van en samen met designers, merken en retailers.”

De productontwikkeling die er is doorlopen kan worden opgedeeld in een aantal fasen. Denk hierbij aan een verkenningsfase van materiaal, een schetsfase, dan de kennismaking en ontwerpfase met de vakmensen, en vervolgens de realisatie tot een eerste sample. 

Het, ter plekke, ontwerpen aan een nieuw product is het meest spannende maar ook het meest leuke! Voor het wandtapijt zijn we (Fair Fabrics en de Nederlandse designer Willemiek van Kuijlenborg) afgereisd naar een van onze vaste weefcoöperaties middenin de Atlas bergen van Marokko. 

Design process

Daar bespreken we samen met de wevers wat de wensen zijn en de (on)mogelijkheden. We leggen onze ideeën naast elkaar en samen schetsen we door. Er is ruimte om te reageren op de verzamelde beelden van de ontwerper; wat roept dit bijvoorbeeld op bij de Marokkaanse weefsters? Ze mogen er overheen schetsen en tekenen en daar kan door Willemiek ook weer op worden gereageerd. Zo kom je stap voor stap dichtbij een nieuw plan waar alle inzichten mooi in samenkomen.

Fatima – photo credits Jenae Somedays for TBE

Vervolgens gaan de ontwerper en de weefster samen achter het weefraam, hoe kan het eerste idee technisch worden uitgevoerd? Dat is een proces dat soms met handen en voeten wordt doorlopen, want veel weefsters spreken alleen Berbers. 

“Communiceren kan ook via het weefraam en samen lachen kan ook zonder een gemeenschappelijke taal te hebben.”

 

Willemiek behind the loom – photo credits TBE

Na een aantal kleine proefjes kan door de weefster een eerste sample worden gemaakt. Daarna is er ruimte om hier en daar nog wat bij te schaven, maar er waren ook onverwachtse verrassingen die in het uiteindelijke wandtapijt een grotere rol hebben gekregen.  

Het resultaat van het verbinden van ontwerper en maker is een volledig handgemaakt en uniek wandtapijt waarin duidelijk de traditionele waarden van de lokale weefster worden gerespecteerd, en zich ook vermengen met hedendaagse inzichten van een Nederlandse designer.

Artisan weavers Fatima & Khadija

Gegevens wandtapijt

Afmeting: 180 hoog x 120 breed (excl. kettingdraden)  
Materiaal: Wol en katoen
Gewicht: 6,5 kg
Designers: Willemiek van Kuijlenborg, Fatima Falfouli, Khadija El Hakkaoui & Karin Kandt
Wevers: Fatima Falfouli & Khadija El Hakkaoui
Land: Marokko
Prijs op aanvraag: info@fairfabrics.nl

Photo credits Geert van Hertum

The tapestry during OBJECT/ART Rotterdam 2020