Wollen vloerkleed NRC

Fair Fabrics handgeweven wollen vloerkleed NRC

Speciaal voor de lezers van NRC heeft Fair Fabrics samen met 1 van haar Tunesische vakateliers en designer Willemiek van Kuijlenborg, een wollen vloerkleed ontworpen en in een genummerde oplage laten maken. 

>> Het tapijt is uitverkocht bij de NRC webwinkel. Neem contact met ons op als u dit tapijt alsnog wil bestellen en geef daarbij de door uw gewenste maat op: info@fairfabrics.nl

Vloerkleden zijn de sfeermakers in huis en bieden veel extra comfort. Ze verbeteren de akoestiek, maken het interieur persoonlijk en isoleren zowel in de winter als in de zomer. De combinatie van oude technieken met dit eigentijdse patroon geeft uw interieur een prettige sfeer en is een echte blikvanger. Vloerkleden zijn erg fijn voor de indeling van je woonruimte. Een grote ruimte kun je ermee breken, terwijl een kleine ruimte met een vloerkleed juist diepte krijgt vloerkleed en zo groter lijkt.

Fair Fabrics handgeweven vloerkleed NRC detail

Foto: Geert van Hertum

De vloerkleden zijn ambachtelijk geproduceerd door de leden van een vrouwencoöperatie in een klein bergdorp in het noorden van Tunesië. De jarenlange ervaring van de weefsters zorgen voor strak weefwerk waardoor een vloerkleed van hoge kwaliteit ontstaat waar u jarenlang plezier van zult hebben. Alle aangesloten vrouwen werken ondertussen samen met elkaar aan de groei en professionalisering van hun atelier. Alle tapijten zijn voorzien van een label met de naam van de maakster.

Fair Fabrics handgeweven wollen vloerkleed NRC artisan Tunesie

Foto: Moncef Ben Rajeb

Naima runt een vakatelier in het noord-oosten van Tunesië. Ze werkt al meer dan 20 jaar als weefster, op dit moment doet ze dat samen met zo’n 25 andere vrouwen uit hetzelfde bergdorp.

In elk gebied in het land worden de tapijten weer anders gemaakt, de regio van Naima onderscheid zich met de dubbelzijdige vloerkleden. Ze worden op een speciale manier gemaakt waardoor de tapijten aan beide kanten zijn te gebruiken. 

Naima heeft het weven en de techniek als kind van haar moeder geleerd. Toen ze zelf trouwde en kinderen kreeg stopte ze met weven om zo voldoende tijd te kunnen besteden aan haar gezin. Toen de kinderen groot waren had ze weer tijd om haar passie op te pakken. Het maakt haar gelukkig en ze zou eigenlijk niet weten wat ze zonder zou moeten doen.

“Het leven is kort, een ambacht kost veel tijd om te leren.”

Het heeft Naima 5 of 6 jaar gekost om vertrouwen in haar eigen vakmanschap te krijgen. Handgemaakt werk is echt moeilijk in tegenstelling tot de machines die je vrij snel onder de knie hebt.

Fair Fabrics handgeweven vloerkleed NRC artisan and Karin

Foto: Moncef Ben Rajeb

Aan de jonge generaties wil Naima graag meegeven dat ze hun vaardigheden op ambachtelijk gebied moeten blijven ontwikkelen, omdat dit de enige manier is om het cultureel erfgoed te behouden. 

“Mijn advies aan jonge ontwerpers is dat ze zich moeten openstellen voor andere culturen en andere landen.“

De jongere generaties uit Tunesië kunnen op deze manier hun kennis over buitenlandse ontwerpen vergroten waardoor ze zich beter kunnen positioneren en op het rechte pad blijven. Naima memoreert graag nog een oud Tunesisch gezegde:

“Alle geërfde tastbare zaken zullen verdwijnen, maar de geërfde kennis kan nooit worden begraven.

Fair Fabrics Handgeweven wollen vloerkleed NRC

Foto: Geert van Hertum