Eerste hulp bij Espresso

En toen moest ik even met spoed naar Marokko bellen. Tja, en mijn cursus Marokkaans- Arabisch vlot nog niet heel erg dus ik ging op zoek naar hulp. Meestal red ik het wel met mijn bescheiden kennis van het Frans, maar na 2 tellen bellen werd al snel duidelijk dat dat nu niet ging lukken. Nu wil het feit dat ik in Rotterdam West woon en ik omringd ben met geweldige exotische en mediterrane eettentjes, bakkertjes en afhaalrestaurants. Eén van die adresjes schoot meteen door mijn gedachte en voordat ik het wist zat ik al op de fiets. Ik had immers haast!

Recentelijk zijn ze nog verhuist, maar hun succes is daardoor alleen maar groter geworden lijkt het; Espresso Dates op de Middellandstraat. Verstoten door de pandeigenaar werden ze door de Rotterdamse bevolking geadopteerd om de nieuwe vestiging even verderop direct goed op de kaart te zetten. De burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb himself verrichte de opening en de hele wijk leek uitgelopen. En niet voor niets.

Espresso Dates bezit een ultieme mix van ingrediënten voor een geslaagde plek in een stadsgebied zoals Rotterdam Delfshaven. Ze gebruiken zoveel mogelijk biologisch ingrediënten en werken met lokale ondernemers. Maar wel met een aantal gerechten met een Marokkaanse inslag, zoals bijvoorbeeld een wortel-dadel taart.

Met het organiseren van een bootcamp laten ze deelnemers tegelijkertijd doneren voor de voedselbank. Met ruim 4.500 Facebook likes, een benefiet-ifta, dadelbrood van de zorgboerderij en de aanwezigheid van een mini bibliotheek wordt bewezen dat het concept in zijn opzet is geslaagd.

Ik kwam daar dus vrij gehaast en lichtelijk gestrest binnen om hulp vragen. Om niet direct – lekker Hollands – met de deur in het huis te vallen bestelde ik eerst een muntthee aan de bar en probeerde – overduidelijk geforceerd – ontspannen aan een tafeltje zitten. De thee was kokend heet, dus na 11 keer roeren begon ik zenuwachtig om mij heen te kijken. Ik kwam hier niet om zen te worden van het in mijn kopje roeren, maar om hulp te vragen.

De zus van de eigenaresse, Hafsa, wilde uiteraard wel voor mij bellen. Geen moeite! Ik legde kort uit wat mijn issue was en waar ik naar op zoek was. Ze belde daarna al snel met het door mij opgegeven telefoonnummer en na een paar minuten bellen (waarbij ik alleen 5 van de 20 voor mij bekende Arabische woorden voorbij hoorde komen) had ik de benodigde gegevens van haar ontvangen en meldde ze mij terloops ook nog dat ik altijd kon terugkomen als ik weer hulp nodig had. Pfff. Zo eenvoudig kan het zijn.

Ik ga nu nog vaker muntthee drinken, al is het alleen maar om zen te worden.

Arabisch Marokkaans Fair Fabrics