Aardbeving in Nepal

Op 25 april 2015 vond er een verwoestende aardbeving plaats in Nepal. Een beving met de kracht van 7.9 op de schaal van richter had zijn epicentrum in het dichtstbevolkte gebied van het land. Volgens de Nepalese overheid zijn er bij de ramp zeker 5000 mensen om het leven gekomen, maar er wordt ook al gesproken over meer dan 10.000 doden. Het leven van 8 miljoen mensen is ontwricht.

Hoewel er in de collectie van Fair Fabrics op dit moment geen producten uit Nepal zijn opgenomen, zijn er wel contacten met verschillende producenten. Een aantal jaar geleden hebben we het land bezocht en ook een paar projecten in verschillende delen van het land. Die bezoeken werden afgelegd in het bijzijn van de oprichter van Stichting Veldwerk; Rene Veldt.

Stichting Veldwerk heeft als missie het verbeteren van de levensomstandigheden van vrouwen en kinderen die in moeilijke omstandigheden verkeren. Dit gebeurt door middel van het ondersteunen van lokale initiatieven die zijn gericht op onderwijs, voorlichting, vaktraining en het verstrekken van micro krediet. Daarnaast wil de stichting de basisbehoeften van deze mensen veilig stellen, door het bieden van onderdak, gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen.

Rene Veldt van Stichting Veldwerk wordt in 2014 geridderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Rene Veldt van Stichting Veldwerk wordt in 2014 geridderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Een van de concrete projecten is het Hamro Gaun Eco Dorp in Sankhu. Daar wonen momenteel 45 kinderen die door verschillende omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen. Dit project is destijds zoveel mogelijk aardbeving-bestendig gebouwd. In alle kindertehuizen die Rene bouwde als vrijwilliger in Nepal heeft hij speciale alarmbellen hangen die waarschuwen bij de minste trilling van de aarde. Lees hierover meer op de website: De te verwachten aardbeving in Kathmandu en tentjes van bamboe.

Rene Veldt was tijdens de aardbeving in Sankhu, 20 kilometer van Kathmandu. Via de NOS kregen we een eerste teken van leven van Rene na de aardbeving; ‘het schudde steeds harder en harder’. Rene was op het moment van de aardbeving op het dakterras van Hamro Gaun en zag in Sankhu gebouwen massaal omvallen. Wat betreft Stichting Veldwerk zijn de gebouwen in Hamro Gaun en Dhading wel beschadigd maar staan overeind. Er is vooral schade aan muren en daken. Van de projecten in Chitwan en Balaju is op dit moment nog niets bekend. Het belangrijkste is vooral dat iedereen ongedeerd is.

De komende periode is er veel geld nodig om iedereen weer te voorzien van basisbehoeften. Van medicijnen tot onderdak, aan alles is momenteel een gebrek in Nepal. Wil je ook bijdragen? Via Stichting Veldwerk worden de donaties besteed binnen de bestaande projecten. Er is geld nodig voor reparatie van gebouwen en terreinen, extra medische kosten, aanvulling noodvoorraden, opvang betrokkenen bij de projecten die dakloos zijn geworden, transport en communicatiekosten, etc. Er zal de komende periode ook een flink beroep worden gedaan op Rene Veldt en Stichting Veldwerk door anderen, omdat zijn onderkomen in Sankhu als een van de weinige plaatsen nog water en electricteit heeft.

IBAN: NL16TRIO0254661610, t.n.v. Stichting Veldwerk, o.v.v. ‘aardbeving’.

Wil je grootschalig doneren dan kan via Giro 555 van de samenwerkende huplorganisaties.

Stichting Veldwerk kids Fair Fabrics