10 jaar, 100 jaar

Binnenkort bestaat Fair Fabrics 10 jaar, echt waar! We zijn ontzettend trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt. Ondanks alle recente uitdagingen rondom Covid-19, maar ook in een tijd dat we handen tekort komen om het eigenlijk goed te kunnen vieren. Natuurlijk hebben wel een aantal leuke momenten gepland, dus binnenkort meer verhalen en meer feestelijkheden!

Marokko, oktober 2011. Deze foto is 10 jaar geleden genomen, tijdens het allereerste atelierbezoek.

Wat veel waarschijnlijk niet weten is dat wij onze filosofie hebben hebben opgesteld vanuit een aantal kernwaarden die voortkomen uit het vrijwilligerswerk dat Karin een paar jaar heeft verricht voor de stichting Melania Ontwikkelingssamenwerking. Deze stichting zet zich in voor gendergelijkheid en het verbeteren van de economische positie van (kans-)arme vrouwen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, zodat zij een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. Melania doet dit door het financieren van kleinschalige inkomensgenererende projecten, vanuit een transparante en effectieve organisatie met betrokken en deskundige medewerkers. Ze bouwen hier in Nederland aan een community van maatschappelijk betrokken vrouwen die geld doneren om de projecten te realiseren.

Nepal 2006. Vrouwen van het naaimachine project van Melania laten trots aan Karin zien hoe hun onderneming een succesvolle start heeft gekregen door de projectfinanciering van Melania.

Het werken met bestaande initiatieven en coöperaties, de verbinding maken tussen de verschillende werelden, je verdiepen en verplaatsen in de andere cultuur met soms complexe omstandigheden, maar ook de drive van vrouwengroepen binnen een lokale community zijn weloverwogen keuzes geweest voor Karin om haar sociale onderneming Fair Fabrics in te richten zoals het nu is.

Het portret van Melania oprichtster Caroline Theresia Maria van Rijckevorsel, verpleegkundige, die in 1921 op haar 25e met haar man meereist naar Nederlands-Indië om zich daar in te zetten voor de ‘verheffing van de inlandse vrouw’ is opgetekend in een jubileumboek. 10 oktober wordt in Utrecht het 100 jarig bestaan van Melania gevierd met workshops en lezingen. In totaal zijn er tien vrouwenportretten opgenomen in het boek, waarvan 1 portret over Karin van Fair Fabrics gaat. Wat een eer!!

Het boekje is geschreven en samengesteld door Ceciel Bruin-Mosch, Caro van den Acker, Eliane Bavinck en Tanja Beekman. Het boekje is te bestellen bij de betere boekhandel, ISBN: 9789403639468.

Ook organiseert Melania een (online) veiling waarbij de opbrengst volledig toekomt aan Melania. Verschillende sociale ondernemers hebben producten doneert, zoals bijvoorbeeld Yoni met een set biologisch maandverband, Karen Kammeraat met haar boek ‘Gewoon Goed’ en natuurlijk ook Fair Fabrics met een handgeweven kussenset. Link naar veiling: https://melania.nl/15824-2/

Nepal, augustus 2006. Karin werd niet alleen hartelijk en gastvrij ontvangen, maar ook volledig aangekleed door de dames van het naaimachine project van Melania. Wel even wennen die extra lange meters stof.