Afgelopen werkreis naar Marokko bezochten we ook een dorp waar meerdere actieve coöperaties zijn gevestigd. Met twee daarvan hadden we al contact gehad vanuit Nederland, dus de derde bezochten we dan ook gelijk. En dat is maar goed ook!

Abdessadek is hoofd van het coöperatief zoals hij het zelf noemt. Geen baas, want alle leden zijn gelijk. Hij verzorgt als hoofd de communicatie met de klanten. Hij is de derde generatie wevers uit de familie en weeft al sinds zijn zesde jaar.  Na zijn school heeft hij vijftien jaar ervaring opgedaan voor een Europese ontwerpster gespecialiseerd in stoffering en luxe inrichting. Dankzij zijn terugkeer naar zijn geboortedorp is in 2009 de coöperatie ontstaan.

Cooperatief-borduren

De mannen weven, de vrouwen borduren. Zo kun je heel grof de werkzaamheden binnen de coöperatie verdelen. Voor het weefwerk worden de leden opgeleid tot professionele wevers. De coöperatie zorgt zo voor een juiste kwaliteit en diversiteit van hun producten. Ook groeien ze hard genoeg om verschillende opleidingen voor bijvoorbeeld nieuwe weeftechnieken te kunnen verzorgen. De coöperatie werkt ook nauw samen met een centrum voor straatkinderen dat in hetzelfde dorp is gevestigd. Door het werk en de opleiding die de coöperatie verzorgt zijn ze verzekerd van een betere toekomst.

De werkzaamheden van de vrouwen zijn toegespitst op de afwerking van de verschillende producten, zoals bijvoorbeeld borduren, vlechten en naaien. Dit soort activiteiten zorgen er ook voor dat ze de mogelijkheid hebben om gemakkelijker thuis te werken of in één van de ateliers van de coöperatie. De vrouwen die zijn aangesloten bij het coöperatief zijn vaak gescheiden, beschikken over weinig financiële middelen en kunnen dus alle hulp gebruiken.

Momenteel zijn er ongeveer 150 mensen uit 38 verschillende families bij de coöperatie aangesloten. Ze werken zoveel mogelijk met natuurlijke grondstoffen of afkomstig van de biologische landbouw zoals katoen, wol en zijde (van de aloë vera cactus).

We zijn ongelofelijk blij dat we, min of meer toevallig, een bezoek aan deze prachtige coöperatie hebben gebracht. Het zal zeker niet bij dit ene bezoek blijven en in de collectie van Fair Fabrics zal de nieuwe samenwerking binnenkort ook zichtbaar worden.