Bijzonder werk

Na 1 dag reizen in Marokko: “Geweldig, en dit is gewoon jullie werk!”. Ja, dit is gewoon ons werk. Niet gewoon. Maar bijzonder. En soms is het goed als iemand ons dat nog even duidelijk zegt.

Het eerste coöperatie van onze roadtrip bevind zich in de Midden Atlas, een paar uur ten zuiden van koningsstad Fes. Ondanks dat we waren ingesteld op een warme en gastvrije ontvangst, werden we toch weer overvallen. Het is lastig over te brengen hoe dat precies voelt, maar als je je op de eerste avond bij mensen thuis zo prettig en op je gemak voelt dan is dat veelzeggend. Los van het feit dat er voortdurend allerlei lekkernijen uit de keuken aan ons werden geserveerd voelden we ons niet als buitenlandse gasten, maar als familie ontvangen. De vanzelfsprekendheid waarmee alles verliep en waar wij ons – overigens zonder problemen – volledig aan over gaven.

Fair-Fabrics-Marokko-maaltijd

En dit gevoel kun je met gemak doortrekken naar het atelierbezoek. Het is zinloos om met je Hollandse vragenlijstje aan een tafel alles punt voor punt door te nemen. Want die hadden we natuurlijk wel meegenomen, dat lijstje. De dag gaat zoals hij gaat, en ondertussen worden eigenlijk alle vragen al beantwoord. Dat, en nog veel meer. Want zo ontspannen en stressloos als alles eruit ziet, zo hard wordt er stiekem gewerkt. Na een innige begroeting met alle vrouwen die er waren wordt direct alle nieuwe producten uit alle hoeken en gaten getrokken en binnen een paar minuten staan we daar omringd door tientallen prachtige tapijten.

Met de coöperatie gaat het goed! Ze hebben het afgelopen jaar een tweede, nieuw gebouw betrokken. In hetzelfde dorp en gefinancierd door de lokale overheden. Daardoor kunnen ze beter workshops aan de leden van de coöperatie aanbieden, en ook een veel breder assortiment aanbieden doordat er meer plaats is voor verschillende machines en getouwen. We maken een aantal afspraken over hoe we de komende periode beter met elkaar op afstand kunnen communiceren en knutselen een kleursysteem in elkaar. Ze gaan ook aan de slag met het uitwerken van een aantal ontwerpen waarmee we hopelijk onze collectie binnenkort mee kunnen uitbreiden.

In het vorige blog kwam even de gezondheid van de voorzitter van de coöperatie aan bod. Fatima is afgelopen jaar behoorlijk ziek geweest. Ze heeft in het ziekenhuis gelegen met darmproblemen, maar gelukkig gaat het nu weer een stuk beter. We hadden wel het idee dat ze niet alles vertelde, maar de mensen om haar heen begonnen allemaal te glimlachen tijdens haar verslag dus daaruit concludeerden we dat er geen grote zorgen meer zijn. Ze ziet er ook gezonder en filaler uit dan tijdens ons vorige bezoek.

Wat ons elke keer weer verrast is dat ze niet alleen traditionele en van oorsprong Berber patronen en ontwerpen maken, maar ook aan het innoveren zijn. Met nieuwe patronen en kleurcombinaties. Een samensmelting van stijlen die ons weer inspireren om verder te ontwerpen om geschikte producten voor de Europese markt te ontwikkelen. Samen met de producenten, want we willen voorkomen dat het eenrichtingsverkeer wordt. Collecties die tijdloos voelen dankzij een mix van oude kleuren, patronen en symbolen met nieuwe invloeden.

Fair Fabrics is een social enterprise en dat betekent dat winst geen doel is maar een middel. Een middel om de producenten waar we mee samenwerken helpen zich verder te ontwikkelen met de zelfstandigheid en het ondernemerschap. Door een stabiele klant voor hen te zijn, met een mooie, regelmatige afname van producten.

Nu we een aantal keer op dezelfde plekken zijn geweest kunnen we gerust vaststellen dat we een eind op weg zijn. Stabiel is het nog niet, en voldoende ook niet. Maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het slagen van deze missie voelen we allemaal. Dat motiveert en inspireert!

Fair-Fabrics-Marokko-tapijten-weven

Fair-Fabrics-Marokko-ontwerpen