Fairtrade charmant?

Nadat ik de weefsters in de Midden Atlas voor de derde keer had bezocht hoorde ik pas dat ze de oudste coöperatie van Marokko zijn. Wauw!

Niet alleen omdat dit de coöperatie is waar Fair Fabrics mee is begonnen, maar vooral omdat ik de vrouwen die hier weven in mijn hart heb gesloten zal ik hier altijd blijven terugkomen. Ze weven echte kunstwerken vanuit de traditionele oorsprong en hechten veel belang aan techniek en kennis. Maar ook samen proberen we producten te ontwikkelen. Dat gaat enigszins moeizaam omdat ze analfabeet zijn en we bovendien niet dezelfde taal spreken. Ik kan dus niet rechtstreeks met ze communiceren.

Naast deze eerste coöperatie heb ik meerdere bezoeken aan Marokko gebracht en ook verschillende andere coöperaties bezocht. Hoewel de basis van de coöperaties nagenoeg hetzelfde is verschillen ze onderling natuurlijk ook. Ze variëren bijvoorbeeld in grootte, professionaliteit en werkwijze. In de praktijk kun je al snel een inschatting maken van de dynamiek van de coöperatie door te kijken naar de kwaliteiten van de voorzitter. Het zakelijk inzicht en de flexibiliteit van deze dame (en dus de coöperatie) groeien naarmate de genoten opleiding hoger is.

Zo bezocht ik een coöperatie met een voorzitster die goed Frans spreekt en ook veel had gereisd. Ze hebben producten die minder specifiek zijn, maar toch authentiek blijven. En dus interessant voor Fair Fabrics. Bij alles wat ik bekeek werd netjes gemeld dat het op bestelling verkrijgbaar is in alle maten en kleuren die ik maar wilde. Bestellingen kunnen via internet worden afgehandeld en worden opgestuurd. Daar kan ik bij sommige andere coöperaties alleen maar van dromen.

Maar toch val ik meer voor de charme. Hoe bijzonder is het als je een lange tocht maakt naar een bergdorp, dat ’s winters enkele maanden is afgesloten van de buitenwereld door de sneeuw. En dat de 6 dames die bij deze coöperatie zijn aangesloten in hun slaapkamer weven, tussen de gezinsverantwoordelijkheden door. Met de wol van hun eigen schapen en geverfd met kruiden, planten en bloemen uit de bergen. Hoe bijzonder is het dan als je deze tapijten in Nederland uitpakt en terugdenkt aan de bergen en de heerlijke schaal couscous die ze maakten en we samen hebben opgegeten?

Kijk, daar val ik nou voor.

De kunst aan mij is om ditzelfde gevoel aan de klanten over te brengen. Als iemand een tapijt van deze coöperatie aanschaft, dan deel ik mijn liefde voor deze coöperatie een beetje met de koper. Zo wordt het tapijt een beetje mooier en meer bijzonder.

Dit is namelijk een product met een verhaal.